Wednesday, December 30, 2009

Salam Tahun Baru 2010

Salam semua....

To all my friends outside and di dalam maya ini, i hope year 2009 to give meaning to us, just stay a day longer farewell 2009 and welcome 2010 hope 2010 gave a new ray in life. year increased, age also increased hope rezaki juga bertambah pada tahun ini..


Kepada kekawan semua selamat tahun baru 2010 , tak lupa juga kekawan yang berniaga di dalam maya ini semuga perniagaan kalian bertambah maju dan majuuuu

Salam tahun baru.

Wednesday, December 23, 2009

Folkart lagi

Folkart yang ini sudah lama juga yang aku buat, cumanya belum N3 kita tengok jelah cik bidah , kiah , jenab yang kat luar sana yeeee....jangan jemu udah leeee

Sunday, December 20, 2009

2Malam 1 hari d. kota melaka.






N3 tonight only current memory in town Malacca, not much which vary 16 years ago my last time kesana ....
This time turn carrying children to there melihat kota2 peninggalan sejarah lama.
Kita ZOmmmmmmm dulu...

Monday, December 14, 2009

Issshhhh folkart tin biskut jadi mangsa



Dah siap pun tin biskut mesouch, tin ini lazimnya bila dah habis isi perutnya kita buang dalam tong sampah, ape kata kita make over tin ini dengan lukisan bunga-bungaan.. ishhh cik oodah jangan leleh air liur udah leee... janji rajin preatis insaallah jadi le tu....

Tuesday, December 8, 2009

VIC.Roses

Ini koleksi yg terbaru vic.roses tapi sayang piring tak cukup korum, bekas susu sungguh mengoda , teko yang tinggi lampai menawan juga lagi menawan tang bunga dia, tak hairanlah ramai kumbang yang suka akan bunga ros ini...
Kita layan roses berduri ni....

Friday, November 27, 2009

Bird House




Salam Aidil Adha pada semua bloger2 semuga dengan kedatangan aidil adha pada kali ini lebih bermakna pada tahun2 sebelum nya agar dapat kita munasabha diri .. Mesouch nak story pasal Bird house ni.. sebenarnya yang besar tu sarang burung jantan dan yan kecil colour full tu bertina, yang jantan tu hubby buat semalam dia punya berat masaallah sampaikan tangan mesouch sakit dibuatnya...dia letak bumbung zink lagi . Betul2 teruja gak my hubby ni....
Orang buat bird house dia pun ikut buat juga...heeee ape2 pun kita zommmmm dulu dengan sarang burung ni........


Tuesday, November 24, 2009

Wednesday, November 18, 2009

Cawan Sakura lak

Boringggggnya malam ni tak de pe nak buat,,pusing sana pusing sini last2 tangkap gambar, kita show bunga sakura la pula, buat tayangan ulangan, layan jelah jenab, bidah , miun yeee...

Monday, November 16, 2009

folkart -roses




oh cik ooodah tengok lee jangan jolous la cik oodah ooiii....heee sukanya hati mesouch ni dah tahu dah.... ooodah dah thu keee..tengok puas2 lee oodah...


Sunday, November 15, 2009

Set hijau pulak


Inilah set hijau dalam simpanan cik sally yang hanya seciput-ciput je, tak pernah di gunakan lagi asalnya kepunyaan kawan cik sally,hadiah kahwin pada tahun 1960an ...lama kan...

Thursday, November 12, 2009

Tayangan Perdana - Set Kangkong








Ini je lah kangkong yang ainie ada, tu pun dah kira terlambat membuat koleksi, tinggal yang balance2 je nasib baik dapat juga buat tetapan anak cucu akan datang
layan je lah dengan set ini....zupppp


Sunday, November 8, 2009

Folkart - Rose

Jenab kau tengok ni hasil kerjatangan mesouch.. heee sukenya bila dah siap ....tapi mesouch kena pratise hari2 leee.. lepas ini boleh le mesouch lukis dekat pelita mesouch heee

Keluarga Pak Tam


Alahai kesiannya keluarga pak tam tak
tak cuklup korum, ini je yang wa ada..huhuhu tak pa lah...
Bunganya cantik indah berseri
Bunga padi di beri nama
Makin ku pandang makin berseri
Tak luput di telan dek zaman.....
Hantam la jenab ...

Sunday, November 1, 2009

kek gula hangus....




Hari ini ta de pe benda nak di kunyah, so pe lagi buat lee pojek kek gula hangus ini,,dulu2 masa buat kek ini selalu je tak jadi lubang sarang semut tu , tapi skg wa da tahu cam na nak buat kek orang2 dulu ni...
bila dah jadi tu pe lagi senyum sampai ke telinga lee.. pinggan bunga ros tu pulak baru je dapat hari ni dekat shah alam , kena le tu kek lama dalam pinggan lama......

Saturday, October 31, 2009

Thermos

Ini le thermos yg ainie baru dapat, menurut kata penjualnya thermos ini sudah lama macam yg oodah kata tu masih dalam keadaan elok

Boleh di gunakan tak de cacat celanya cantik kan..tang bunganya lain dari yang lain..kalu ade 2, 3 ketui kan bagus....

Friday, October 30, 2009

Hayatilah...

Utk Renungan Bersama ...

Pagi itu, walaupun langit telah mulai menguning, burung-burung gurun enggan mengepakkan sayap. Pagi itu, Rasulullah dengan suara terbatas memberikan khutbah, 'Wahai umatku, kita semua ada dalam kekuasaan Allah dan cinta kasih-Nya.. Maka taati dan bertakwalah kepada-Nya. Ku wariskan dua perkara pada kalian, Al-Qur'an dan sunnahku. Barang siapa mencintai sunnahku, bererti mencintai aku dan kelak orang-orang yang mencintaiku, akan masuk syurga bersama-sama aku.' Khutbah singkat itu diakhiri dengan pandangan mata Rasulullah yang tenang dan penuh minat menatap sahabatnya satu persatu. Abu Bakar menatap mata itu dengan berkaca-kaca, Umar adanya naik turun menahan nafas dan tangisnya. Usman menghela nafas panjang dan Ali menundukkan kepalanya dalam-dalam. Isyarat itu telah datang, saatnya sudah tiba. 'Rasulullah akan meninggalkan kita semua,' keluh hati semua sahabat kala itu. Manusia tercinta itu, hampir selesai menunaikan tugasnya di dunia. Tanda-tanda itu semakin kuat, tatkala Ali dan Fadhal dengan cergas menangkap Rasulullah yang berkeadaan lemah dan goyah ketika turun dari mimbar. Disaat itu, kalau mampu, seluruh sahabat yang hadir di sana pasti akan menahan detik-detik berlalu.
Matahari kian tinggi, tapi pintu rumah Rasulullah masih tertutup. Sedang di dalamnya, Rasulullah sedang terbaring lemah dengan keningnya yang berkeringat dan membasahi pelepah kurma yang menjadi alas tidurnya. Tiba-tiba dari luar pintu terdengar seorang yang berseru mengucapkan salam. 'Bolehkah saya masuk?' tanyanya. Tapi Fatimah tidak mengizinkannya masuk, 'Maafkanlah, ayahku sedang demam,' kata Fatimah yang membalikkan badan dan menutup pintu. Kemudian ia kembali menemani ayahnya yang ternyata sudah membuka mata dan bertanya pada Fatimah, 'Siapakah itu wahai anakku?'
'Tak tahulah ayahku, orang sepertinya baru sekali ini aku melihatnya,' tutur Fatimah lembut. Lalu, Rasulullah menatap puterinya itu dengan pandangan yang menggetarkan. Seolah-olah bahagian demi bahagian wajah anaknya itu hendak dikenang. 'Ketahuilah, dialah yang menghapuskan kenikmatan sementara, dialah yang memisahkan pertemuan di dunia. Dialah malaikatul maut,' kata Rasulullah, Fatimah pun menahan ledakkan tangisnya.
Malaikat maut datang menghampiri, tapi Rasulullah menanyakan kenapa Jibril tidak ikut sama menyertainya. Kemudian dipanggilah Jibril yang sebelumnya sudah bersiap di atas langit dunia menyambut ruh kekasih Allah dan penghulu dunia ini. 'Jibril, jelaskan apa hakku nanti di hadapan Allah?' Tanya Rasululllah dengan suara yang amat lemah. 'Pintu-pintu langit telah terbuka, para malaikat telah menanti ruhmu. Semua syurga terbuka lebar menanti kedatanganmu, ' kata Jibril. Tapi itu ternyata tidak membuatkan Rasulullah lega, matanya masih penuh kecemasan. 'Engkau tidak senang mendengar khabar ini?' Tanya Jibril lagi. 'Khabarkan kepadaku bagaimana nasib umatku kelak?' 'Jangan khawatir, wahai Rasul Allah, aku pernah mendengar Allah berfirman kepadaku: 'Ku haramkan syurga bagi siapa saja, kecuali umat Muhammad telah berada di dalamnya,' kata Jibril. Detik-detik semakin dekat, saatnya Izrail melakukan tugas. Perlahan ruh Rasulullah ditarik. Nampak seluruh tubuh Rasulullah bersimbah peluh, urat-urat lehernya menegang. 'Jibril, betapa sakit sakaratul maut ini.' Perlahan Rasulullah mengaduh. Fatimah terpejam, Ali yang disampingnya menunduk semakin dalam dan Jibril memalingkan muka. 'Jijikkah kau melihatku, hingga kau palingkan wajahmu Jibril?' Tanya Rasulullah pada Malaikat pengantar wahyu itu. 'Siapakah yang sanggup, melihat kekasih Allah direnggut ajal,' kata Jibril. Sebentar kemudian terdengar Rasulullah memekik, kerana sakit yang tidak tertahankan lagi. 'Ya Allah, dahsyat nian maut ini, timpakan saja semua siksa maut ini kepadaku, jangan pada umatku. 'Badan Rasulullah mulai dingin , kaki dan dadanya sudah tidak bergerak lagi. Bibirnya bergetar seakan hendak membisikkan sesuatu, Ali segera mendekatkan telinganya 'Uushiikum bis shalati, wa maa malakat aimanuku', peliharalah shalat dan peliharalah orang-orang lemah di antaramu.' Di luar pintu tangis mulai terdengar bersahutan, sahabat saling berpelukan. Fatimah menutupkan tangan di wajahnya, dan Ali kembali mendekatkan telinganya ke bibir Rasulullah yang mulai kebiruan.'Ummatii, ummatii, ummatiii?'
'Umatku, umatku, umatku' Dan berakhirlah hidup manusia mulia yang memberi sinaran itu. Kini, mampukah kita mencintai sepertinya? Allahumma sholli 'ala Muhammad wa baarik wa salim 'alaihi. Betapa cintanya Rasulullah kepada kita.

Saturday, October 24, 2009

Ikan di laut asam di darat ....

Ehammmm ...Cik OOda hooi ,, ini lee koleksi mesouch yang terbaru ... pinggan dia datangnya dari seberang , teko dia datangnya dari over the sea, cawan nya pulak datang dari seberang gak, pasu yg kecil molek tu datangnya dari pantai timur ,,yang seronoknya bertemu jodoh di rumah mesouch...puas merisik- risik khabar baru le dapat bunga ini... layan je lah ..

Blueberry cheese kek


Ini le rupanye cheese kek Blueberry yg dah lama ku idamkan akhirnya tertunailah hajatku untuk membuat cheese kek ini..emmm rasanya memang sedap hingga tak terkata...penat lelah ku berbalas.. memang sodap ooodah nak rase mai eee

Sunday, October 18, 2009

Mug berbagai resipi..


Salam semua,,, harap kekawan yg d luar sana sihat sepanjang bulan syawal ramai yg sibuk dengan undangan majlis rumah jemput2, kalau dulu2 orang panggil rumah terbuka, semua orang boleh datang ke majlis rumah terbuka, masa berubah jika kita buat rumah terbuka kita perlu menjemput kekawan kita yg terdekat dan juga jiran yang terdekat sebb itu le mesouch panggil rumah jemput 2..
Mug yang bertulisan resipi ni sebenarnya mesauch baru je dapat petang ini pi hunting dekat barang bundle selepas balik dari berjumpa dengan laling Kak Azlina deco....seronoknya dapat berjumpa kak Azlina ni ape2 pun terima kasih ole2 dari mahjung ya kak Ina.....

Wednesday, October 14, 2009

Sambut tetamu



Hari ini cik sally nak tunjukan gambar pd cik molly tetamu cik sally pada hari ahad lepas, lepas balik je dari rumah cik ayu ..cik sally singgah dekat tesco n jj melayan kerenah anak cik sally yg nak main game ..dah pukul 4: lebih dah tamat anak cik sally main games bergeges balik rumah nak masak nasi dagang,,, buat ala - ala je bak tak de masa... cepat juge si sudin merasa nasi dagang cik sally ni....
Nanti kat rumah cik molly buat le nasi dagang tu..beras pun dah ada kan.. meveloosss gitu...

Tuesday, October 6, 2009

Teko bunga Ros

Teko ni baru dapat dari cik mek oodah, masa raya tu hari pergi geladah dekat some one else, rega pun leh tahan gak, yg ini kecil dari yg biase kite jumpee....

Bunganye sedikit kabur tak terang sangat .kalu ade sepupu sepapat dia lagi cantik..kan cik mek oodah..

Terap Cendol

Malam ni mesouch nak story cikit n3 malam ini adalah terap cendol orang2 dulu2, rasenya d zaman serba moden pd hari ini pun orang masih guna terap cendol ada yg d perbuat daripada periuk ataupun tempurong kelapa...

Terap yg mesouch ada satu2 nye peningalan arwah ibu yg tidak ternilai bila ku pandang terus teringat ketika ibu mengunakan bekas terap cendol ni..rase2nya oodah pun ada..tapi sayang kayu nya sudah patah satu..akan ku simpan sebagai kolesi antikku..

Monday, September 28, 2009

Story Raya

Salam kepada kekawan ku semua, rasenye dah lama tak tempet gambar almaklum lah sibuk dengan urusan2 harian sekarang baru lah rase lega cikit, hari ni nak story pasal raya la pulok ari jumaat lepas aku bergerak dari rumah lebih kurang kul 5 petang , alhamdulilah sepanjang perjalanan baik dan tak de trafif jam..
setibanya aku di kawasan bentong start dari situ mulalah kelihatan kelibat keta2 yang terlibat dalam kemalangan ada yang masuk parit, longkang , langgar dvider jalan dan macam2 lagi pendek kata sepanjang perjalanan tak sah kalu tak de kemalangan..setiap kali raya macam ni lah sikap pemandu2 yang suka gopoh nak balik kg..ape lah salahnye berhati2 ketika memandu ..
Lebih kurang pukul 12 malam barulah aku sampai d gua musang dan bermalam di rumah adik aku...hari sabtu bertolak lagi ke KB.. pendek kata jenuh le duk dalam keta sampai cream habis badan2 aku...tapi tak pe lah janji sonok balik kg...kepada kekawan blogger tak terlambat sekiranya aku nucapkan selamat berhari raya di bandar la pulok ..kepada kekawan yang telah sudi datang ke teratap usang ku yang terletak di Kg Pendamar ku ucapkan berbanyak tema kasih ...
Salam Semua
Ainie.

Wednesday, September 16, 2009

Dapat kad raya lagi....


Ni lak baru dapat dari cik amy tema kasih sudi bagi kad maya ini..selamat hari raya buat keluarga amy semuga sihat hendaknya...

E-kad


Heee dapat lagi kad raya dari mar, ini pun kenal dekat alam maya ni gak..pada mar sekeluarga selamat menyambut hari raya maaf zahir & batin w/pun tak kenal munking one day kita leh jumpa insallah...

E-card



Yang ini lak kad raya dari cik manis lesung pipit sape tak kenal dgn dia tak perlu sebut name dah terkenal dekat maya ni....mesouch pun kenal dia melalui maya ni gak ape pun selamat hari raya maaf zahir & batin kok ada terkasar bahasa yg boleh guris hati ... rm50.00 leh beli ketupat yeee...




E-Card

Salam semua yg ini pulak e-card dari welly kita yg duk nun jauh tema kasi pd welly yg sudi menghulurkan kad raya semuga tahun raya lebih bermakna lagi..


Tuesday, September 15, 2009

E -Card

Yang ini pulak kad raya dari Kak Gee, tema kasih lee kak gee , ingat juge akak kat saya yeee, w/pun tak ponah menyapa , w/pun tak ponah kenal bersua muke hanya dihujung jari aje.. tema kasih kerna sudi memberi ..semuga bahagia dunia dah akhirat..selamat hari raya mohon maaf jika terkasar bahasa dan terguris hati dalam kata2....daaa

Collect Kad raya dari yatt

Terima kasih kerana sudi bagi kad raya ni yee cik yatt semuga berbahagia selalu , selamat hari raya maaf zahir dan batin ...

Monday, September 14, 2009

Kak Raya dari K.azah

Tema kasih pd k.azah yang sudi menjemput ainie masuk ke rumah k.azah love u , tak lupe juga selamat menyambut raya buat femili k.azah semuga berbahagia selalu....

Selamat hari raya maaf zahir & batin jika tersinggung bahasa di dalam maya ini...dan tak lupe juga pada teman2 yang sudi bertandang ke rumah hanidvila mohon maaf sepuluh jari tersusun seandainye terluka dan terguris bahasa...

Wednesday, September 9, 2009

Periuk 3 beradik.

Salam semua pagi ni mesouch nak tunjuk periuk 3 beradik, oodah dah buat n3 kali ini biar mesouch lak buat n3 pasal periuk ni ..cantikkan bungan dia lepas masak terus hidang atas meja tak yah nak guna pinggan lagi...

Nak cuci pun senang juga. kalu oodah tengok bukan golek2 lagi dah ni terus guling2 , beli lee oodah hangkan dah ade pinggan dan sepupu sepapat dia tu.. rugi tak beli ni,,,

Wednesday, September 2, 2009

2nd painting hydreagea

Salam kekawan semua n3 malam ini bunga hydeage yang baru siap dilukis tapi belum d vernis lagi..
Ambil masa lebih kurang 4 jam untuk siapkan lukis ini kakak2 di luar sana yg dah pior lukis tentu sekejap saja mebuat lukisan ini...ape2 pun kita layan dengan hydreagea ini dulu..

Tuesday, September 1, 2009

Ibu Ayam

Ayam oh ayam... kalau dulu ayam-ayam ku cuma 2 ekor je sekarang sudah 3 ekor di import mali nilai 3, semalam baru je g tangkap dekat nilai 3,. yang si comel tu baru je siap paint semalan colour kuning lagi...suke tengok ayam2 ini sedang memerhati di atara satu sama lain..jgn gaduh yee kau dah ku satukan ..duduk elok2 dekat situ...

Friday, August 28, 2009

Folk Art

Heeheee malam ini nak N3 Folk art yang pertama yang telah ku siapkan, mula2 buat alamat tangan macam tangan batu keras semacam jee..masa di zaman sekolah dulu tu rajin juga buat lukisan ni..

Bila dah tuek2 ini minat ni datang lagi...harap berpanjangan lah minat ni...takut2 hangat2 tahi ayam je... hai oodah hang dah lama lajar folk art mana hasilnyee ..mesouch dah siap dah pojak yang pertama ni....

Thursday, August 27, 2009

Kak Dari Kak Yon

N3 kali ini kad salam ramadhan dari Kak Yon, tema kasih kak yon sudi memberi kad ini pada ku.. apa2 pun selamat menjalankan ibadat puasa..daaa

Monday, August 24, 2009

Kad ucapan dari Welly


Tq Welly sudi memberi Kad selamat berpuasa ..semuga puasa kita semua di berkhati oleh Nya..Dan saya mengucapkan selamat berpuasa untuk semua pengunjung setia Hanidvila...selamat berpuasa dan selamat berbuka untuk semua..

Sunday, August 23, 2009

Botol N Tempayang lama.....


Yang ini pulak botol yg mesouch baru dapat dari kedai member dan yang sebelah tu pasu mek mertua..punya.. dah lame asalnya memang le tak cantik end d end mesouch g lee cekup dekat belakang rumah ape lagi mula le make over jadi lee cam ni...

khas untuk cik yuuu...

Ayu wawa tengok leee hang nye kek cantik kan warna kuning..tu le sbbnye mesouch suka warna kuning....kehhhhhhh selamat menjamu selera.....dengan kek cik yu kiteee

Tuesday, August 18, 2009

Sama tapi tak serupeee


N3 malam ini teko yang d beli dari angah telah selamat sampai ke tangan hanidvila,tak sangka le pulak sama dengan cawan yang dibeli dari kak saras..itu mesouch panggil cawan janda..tak de piring..

Sunday, August 16, 2009

Mangkuk Tingkat & Kole

Salam semua, hari ini hanidvila nak show salah satu mangkuk tingkat dan kole yg baru d make overrr,, masa ini tengah gile tampal menampal deco, kole tu asalnye kawan oodah nak beli lepas itu tak jadi la pulak, so oodah pun jual lee kat mesouch,... Odah lain kalikan kalu nak tolong beli barang kat kekawan make sure ambil duit dulu.. kalu 10 orang buat perangai cam ni boleh botak kepala oodah....

Hari raya tak yah le nak beli mangkok tingkat lagi pakai je yg ini.bole hantar ketupat bagi bapa mertua...